Karpaltunnelsyndrom uppstår när medianusnerven kommer i kläm vid handleden och visar sig ofta genom domningar och stickningar i fingrarna. Risken att drabbas är högre för kvinnor och ökar med åldern och vid repetitivt arbete eller användning av vibrerande handverktyg. Operation av karpaltunneln på vibrationsexponerade arbetare ger ofta goda resultat, trots att forskning från 90-talet visat på motsatsen. I projektet studeras karpaltunneloperation vid vibrationsexponering för att ge ökad kunskap om när operation är att rekommendera.
Utvärdering och uppföljning
Projektets syfte är att undersöka resultaten av karpaltunneloperation hos patienter med yrkesrelaterad vibrationsexponering. I projektet jämförs tidigare och nya patienters symtom före och efter operation samt kartläggs deras vibrationsexponering.
Projektet genomförs i form av registerstudier och en enkätstudie.Förväntat resultatProjektet förväntas ge uppdaterad kunskap om effekten av operation vid karpaltunnelsyndrom och om kopplingen mellan syndromet och vibrationsexponering.
en väntas bidra till bättre bedömning av när karpaltunnelpatienter bör opereras.
Dr,
Uppsala universitet
Färre än varannan anställd har tillgång till högkvalitativ företagshälsovård. Obalans mellan krav och kontroll i arbetet är en viktig orsak...
Förebygga
Utvärdering och uppföljning
Samarbete och samverkan
Artros är en folksjukdom och livstidsrisken för att utveckla handartros är 47% hos kvinnor. Artros ger smärta och stelhet vilket...
Utvärdering och uppföljning
Sjukdomar i muskuloskeletala systemet och bindväven